| Drukuj temat :: Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Pią Lis 13, 2009 14:01 pm Temat postu: Informacja o konkursach na stronie "BwS" |
|
|
Witam
Co jakiś czas zaglądam na zakładkę Konkursy i nic się na niej nie zmienia.
Wszystkie podane tam informację sa już od dawna nieaktualne.
Szkoda , bo było to źródlo wielu ciekawych konkursów. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Juliusz Wasilewski
|
Wysłany: Pią Lis 13, 2009 23:01 pm Temat postu: |
|
|
Bijemy się w piersi. Gość ma rację. Niestety nie udało nam się znaleźć osoby chętnej do wyszukiwania informacji na temat konkursów
Pewnie będziemy musieli "zamknąć" ten dział , bo faktycznie brak aktualności nie robi dobrego wrażenia (a wręcz przeciwnie) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pią Lis 13, 2009 23:12 pm Temat postu: |
|
|
| Wielka szkoda. Informowałam o konkursach uczniów i nauczycieli z mojej szkoły. Była to dla mnie wielka oszczędność czasu, wszystko w jednym miejscu. Wielka szkoda. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Oliwia Gość
|
Wysłany: Sob Lis 14, 2009 14:10 pm Temat postu: |
|
|
Jak to " nie udało się znaleźć osoby". To nieudolność szefostwa. Wiadomo, że czytelnicy PORTAlu BwSz chętnie korzystają z informacji o konkursach.
I trzeba się wysilić, żeby im to umożliwić. A nie zamykać rubrykę. To mi pachnie minioną epoką. Do przemyślenia.
A tak na marginesie: jak można udostępniać nieaktualne informacje o konkursach ( termin większości z nich minął np. w marcu). Czy to brak szacunku dla bibliotekarzy, poniewieranych przez prawie każdego? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Juliusz Wasilewski
|
Wysłany: Sob Lis 14, 2009 16:25 pm Temat postu: |
|
|
| Oliwia napisał: | Jak to " nie udało się znaleźć osoby". To nieudolność szefostwa. Wiadomo, że czytelnicy PORTAlu BwSz chętnie korzystają z informacji o konkursach.
I trzeba się wysilić, żeby im to umożliwić. A nie zamykać rubrykę. To mi pachnie minioną epoką. |
Może i nieudolność Ale proszę też wziąć pod uwagę, że szefostwo ma jednak ograniczone możliwości. Dopóki portal "Biblioteki w Szkole" jest przedsięwzięciem niedochodowym, to jednak nie wszystkie potrzebne informacje jesteśmy w stanie finansować. Musimy więc liczyć, że znajdzie się ktoś, kto poświęci swój czas. Czyli jednak musi się "udać". No i z poprzednią epoką nie ma to nic wspólnego
| Oliwia napisał: | | A tak na marginesie: jak można udostępniać nieaktualne informacje o konkursach ( termin większości z nich minął np. w marcu). Czy to brak szacunku dla bibliotekarzy, poniewieranych przez prawie każdego? |
Zgadzam się, po niedzieli nie będzie tych informacji |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Aqa
|
Wysłany: Sob Lis 14, 2009 20:53 pm Temat postu: |
|
|
Ech, Oliwio. Trzeba się odzwyczaić od informacji podawanych "na tacy". Inne czasy to samodzielność w poszukiwaniach. Oczywiście, fajnie, jak jest gdzieś coś zgrupowane. Ale to nie jest niczyj obowiązek. Właśnie w poprzedniej epoce było tak, że były gotowe wytyczne i schematy.
Teraz każdy sam musi być przebojowy.
Czasopismo jest czasopismem.
Biblioteki Publiczne w dużych miastach zawsze organizują konkursy i nie tylko. Organizują tez spotkania literackie, inscenizacje. Wystarczy wejśc na ich strony internetowe.
Filie bibliotek robią to samo.
Możesz tez się spotkać z koleżankami z innych szkół i zaproponować konkurs taki czy inny, wykorzystując materiały konkursowe publikowane w Bibliotece w Szkole. Była tego masa. I juz masz konkurs pozaszkolny.
Odrobina wysiłku.
Swoją drogą, trochę spędzam czasu w necie, bo to mój zawód, bo lubię, znam wiele portali, wielu dydaktyków mi truje z prośbami o szukanie tego i owego z ICH dziedzin- ja NIE ZNAM LEPSZEGO czasopisma i Forum niż nasze. /inne są mniej "aktywne" np./. Nasze się angażuje nawet w prace dotyczące reform naszego zawodu, spotkań z MENem, a ZNP-SBP, czy TNBSP. itp.
Cała Redakcja zasługuje na podziękowanie, bo nie musi. Chce.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Maria
Dołączył: 12 Kwi 2006 Posty: 1564 Skąd: Złotów, woj. wielkopolskie
|
Wysłany: Sob Lis 14, 2009 22:46 pm Temat postu: |
|
|
| Oliwia napisał: | Jak to " nie udało się znaleźć osoby". To nieudolność szefostwa. Wiadomo, że czytelnicy PORTAlu BwSz chętnie korzystają z informacji o konkursach.
I trzeba się wysilić, żeby im to umożliwić. A nie zamykać rubrykę. To mi pachnie minioną epoką. Do przemyślenia.
A tak na marginesie: jak można udostępniać nieaktualne informacje o konkursach ( termin większości z nich minął np. w marcu). Czy to brak szacunku dla bibliotekarzy, poniewieranych przez prawie każdego? |
To chyba zbyt mocne słowa w stosunku do szefostwa BwSz. A może zaproponujesz Oliwio swoją pomoc? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
GaBa
|
Wysłany: Nie Lis 15, 2009 3:44 am Temat postu: |
|
|
Dokładnie! Popieram Marię, która tyle czasu SPOŁECZNIE pracuje przy forum. Zakładkę o konkursach prowadziła Basia, też społecznie. Dlatego ten dział świetnie funkcjonował. Już po prostu nie dała rady dłużej. Inne obowiązki.
Tyle, ile dla naszego środowiska robi Redakcja "Biblioteki w Szkole" nie robi nikt. Inne pisma metodyczne często bardziej skupiają się, niestety - na zysku.
Nie do końca na ten sam temat, ale jakoś tak mi się nasuwa myśl Kennedy'ego: nie pytaj co kraj zrobił dla Ciebie, lecz co Ty zrobiłeś dla kraju... _________________ Gabrysia z Rybnika |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bogna3
|
Wysłany: Nie Lis 15, 2009 11:01 am Temat postu: |
|
|
| A może weźmy sprawę w swoje ręce i same (sami) wyszukujmy konkursów i wysyłajmy informacje na to forum, tylko musiałby być poświęcony ku temu osobny temat, albo też do redakcji BwSz i pani opiekująca się dotąd konkursami miałaby podane wszystko na przysłowiowej tacy. Myślę, że warto spróbować i nie zamykać tego tematu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_1
|
Wysłany: Nie Lis 15, 2009 12:44 pm Temat postu: |
|
|
Popieram Bognę3
i dlatego od razu podaję informację o konkursie literackim w Słupsku.Nasi uczniowie uczestniczą w nim od wielu lat i mieliśmy już kilku wyróżnionych a nawet laureata.
XXVI Ogólnopolski Konkurs Literackiej Twórczości Dzieci i Młodzieży Gimnazjalnej[b]
http://gimnazjum2slupsk.edupage.org/text/?text=text/text1&subpage=5& |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Juliusz Wasilewski
|
Wysłany: Nie Lis 15, 2009 12:45 pm Temat postu: |
|
|
| Maria napisał: |
To chyba zbyt mocne słowa w stosunku do szefostwa BwSz. |
Szefostwo się nie obraża za mocne słowa  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Basia
|
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 23:16 pm Temat postu: |
|
|
Podoba mi się pomysł Bogny, a by umieszczać informacje o konkursach na forum, ale proponuję robić to w uporządkowanej formie:
11 Listopada w moim obiektywie http://www.wojsko-polskie.pl/articles/view/14215 - konkurs fotograficzny dla osób w wieku od 10 do 23 lat (termin: do 30 listopada 2009 r.)
XXVI Ogólnopolski Konkurs Literackiej Twórczości Dzieci i Młodzieży Gimnazjalnej
http://gimnazjum2slupsk.edupage.org/text/?text=text/text1&subpage=5& (termin: do 15 stycznia 2010 r.)
Następna osoba dodająca konkurs kopiuje konkursy z poprzedniej wypowiedzi, w odpowiednim miejscu (wg terminu) dodaje nowy konkurs i oznacza go znakiem , a wcześniejsze wykrzykniki usuwa.
Taka jest moja propozycja, a mam w tym troszeczkę doswiadczenia
PS Dziękuję za miłe słowa na temat mojej wcześniejszej pracy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bomila
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marta D
|
Wysłany: Czw Lis 19, 2009 11:26 am Temat postu: |
|
|
dziękujemy za konkursy, dział jest już uaktualniony.
Nieskromnie liczymy na dalszą pomoc  _________________ www.bibliotekawszkole.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bomila
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|