|
|
|
Ja polecam:
"Cień wiatru" Ruiz Zafón Carlosa. Objętościowo książka może odstraszyć (z tym odstraszaniem mam na myśli raczej z młodzież niż nauczycieli-bibliotekarzy ), ale warta jest przeczytania. Tajemnicza fabuła wciąga od pierwszych stron i naprawdę trudno się od niej oderwać A z czym się wiąże treść ? Z tajemniczą "biblioteką"
Książki Doroty Terakowskiej (choć już tu została wspomniana chyba): "Tam, gdzie spadają anioły", "Córka czarownic", "Lustro pana Grymsa", "Samotność bogów", "Ono", "Poczwarka". Bardzo podoba mi się prosty język autorki i miejsce na własne refleksje, przemyślenia. Dwie ostatnie pozycje są inne, trudniejsze, bo poruszają trudny temat niepełnosprawności.
Książki Josteina Gaardera: "Dziewczyna z pomarańczami", "Tajemnica Świąt Bożego Narodzenia", "Vita brevis", "Przepowiednia Dżokera", "Świat Zofii", "W zwierciadle, niejasno". Ostatnia pozycja może być wykorzystana w zajęciach biblioterapeutycznych. Chyba każda z książek Gaardera zawiera fragmenty, które można wykorzystać w ścieżce filozoficznej lub zajęciach dodatkowych. Teraz poluję na książkę "Magiczna biblioteka Bibbi Bokken", ale nie jest łatwa do znalezienia. Opis jej treści mówi, że to "wielka lekcja biblioteczna", więc mam nadzieję, że kiedyś będę miała okazję ją przeczytać
Pozdrawiam |
|